Telegraaf, 08-04-2009


Online marktplaats voor investeringen
Door ‘datingsite’ wel financiering

DEN BOSCH – Het is april 2007, van de kredietcrisis heeft niemand nog weet. Een vriend van marketing- en reclameondernemer Jan Suiskens zoekt financiering voor de ontwikkeling van nieuwe lagers, maar hij loopt continu tegen de gesloten gevels van geldverstrekkers aan. “De voorwaarden die banken stellen, zijn ronduit belachelijk. Hij moet, om dertig duizend euro te kunnen lenen, een ton van de waarde van zijn huis aan de bank garant stellen.”

Onder het genot van een paar biertjes beklagen Suiskens en zijn vriend zich tegenover Suiskens over de financiële macht van de banken. Al snel ontstaat het idee om dit machtsblok buitenspel te zetten, en na langdurig onderzoek wordt in juni 2008 Investeringsplein.nl gelanceerd.

“Het is een uit de hand gelopen idee, geboren vanuit de verontwaardiging dat banken zo lastig doen bij het verstrekken van vermogen. Bovendien houden ze door hun provisies de prijs van financiering hoog. Tegelijkertijd lopen er zat investeerders rond die in ruil voor een mooi rendement hun geld rechtstreeks aan een ondernemer willen uitlenen.”

Investeringsplein brengt de ondernemer en de (potentiële) investeerder bij elkaar. Beiden kunnen profielen op de site aanmaken en, alsof het een datingsite betreft, anoniem berichten naar elkaar sturen. Als zowel de investeerder als de ondernemer vindt dat er een ‘klik’ is, geeft de website de wederzijdse contactgegevens. Beide partijen kunnen dan met elkaar in contact komen en dragen zelf zorg voor de totstandkoming van de deal. Daarmee is de site anders dan de inmiddels ter ziele gegane geldmarktplaats Boober.nl, die commissie vroeg over de afgesloten lening en tussen de partijen zit.

“We zijn een onafhankelijke intermediair. We geven dus geen waardeoordeel over de investeerder en ondernemer, we brengen ze alleen met elkaar in contact. Wel controleren we de identiteit door een kopie van een bankafschrift, en we vragen om een integriteitverklaring.”

De ongebondenheid is de oorzaak van ons succes”, vermoedt Suiskens. Inmiddels zijn er zo’n 625 ondernemers actief op de site. Tegelijkertijd staan er 125 investeerders ingeschreven, die volgens de oprichter een bedrag van €120 miljoen willen investeren. De site zelf noemt een ook niet onaardig bedrag van €101 miljoen.

“De investeerders komen vanzelf, die hoeven we niet te werven. Ze zijn heel divers: van iemand die de loterij heeft gewonnen, tot een geslaagde ondernemer die met een deel van zijn vermogen starters wil helpen.”

Wie geld zoekt, kan zich gratis aanmelden op de site. Maar wie gedurende een half jaar €25,- per maand betaalt, geniet van de nodige privileges, zoals het plaatsen van beeldmateriaal. “Voor nog €150 extra krijgt de ondernemer een telefonisch interview dat investeerders kunnen afluisteren. Dat vergroot de kans dat ze contact opnemen”, weet Suiskens. “Ik ben er open over: ik wil er wel wat aan verdienen. Daarom staan er ook advertenties op de site. Maar dat is dus de enige inkomstenbron.”

In het dagelijks leven leidt Suiskens reclame- en marketingbureau Precies. “Daarvoor doe ik precies hetzelfde als met de website: ik breng vraag en aanbod met elkaar in contact.”